Buitenlandse zaken

Europees buitenlands beleid
Als Unie van 27 landen, is Europa een wereldspeler van formaat. Dit brengt belangrijke verantwoordelijkheden met zich mee. De EU is betrokken bij internationale aangelegenheden, variërend van diplomatie en handel tot veiligheid en mensenrechten. Zeker nu de machtsstructuren in de wereld om ons veranderen, moeten we ervoor zorgen dat we onze eigen positie in de wereld versterken en onze eigen Unie en inwoners veilig houden. We kunnen ons niet passief achter anderen verschuilen of afwachten welke stappen andere grootmachten zetten. We moeten in onze eigen kracht staan. In het Europees Parlement probeer ik in de commissie Buitenlandse Zaken het buitenlandse beleid van de EU te verstevigen. Door middel van het goedkeuren van internationale overeenkomsten, het voeren van debatten over internationale kwesties en het toezicht houden op het internationale beleid, sturen mijn collega’s en ik aan op een Europees buitenlandbeleid dat vrede en veiligheid vooropstelt.

Autonomie
Op dit moment is Europa te afhankelijk van andere grootmachten. Het is daarom noodzakelijk dat de EU op eigen kracht kan draaien en zogenaamde strategische autonomie nastreeft. Dit betekent dat we onafhankelijk worden van andere landen, voornamelijk op het gebied van energie, grondstoffen en veiligheid. Daarnaast moet de eigen defensiecapaciteit van de EU groeien. Het bereiken van autonomie is cruciaal om de EU zelfstandig te laten optreden op militair, economisch en politiek vlak, zonder te afhankelijk te zijn van externe machten.

Toenemende spanningen
Er spelen zich op dit moment veel complexe conflicten af over de hele wereld en de geopolitieke spanningen tussen grootmachten als China, Rusland en de VS zijn aan het groeien. Als Europese Unie kunnen we er niet vanuit gaan dat wij nooit onderdeel zullen worden van deze toenemende spanningen. Er is zelfs al een oorlog gaande op ons eigen continent. We kunnen onze ogen niet sluiten voor dit soort dreigingen en het menselijke leed dat er mee gepaard komt. Het belang van Europa als vredesproject is nu groter dan ooit, en als actieve geopolitieke speler is het essentieel dat Europa zich blijft inzetten voor het bevorderen van democratie en het voorkomen van conflicten wereldwijd.