‘Vrouw, leven, vrijheid’, klinkt het in de straten van Iran. Burgers demonstreren er massaal voor vrouwenrechten. De dood van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september 2022 stak de lont in het kruitvat. Sindsdien protesteren duizenden Iraniërs tegen de religieuze politie. “De EU moet een statement maken en hen steunen,” vinden Vera Tax en Thijs Reuten.
Sinds 16 september, toen de Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini stierf nadat de religieuze moraalpolitie haar had opgepakt omdat zij haar hijab verkeerd zou hebben gedragen, zijn er massaprotesten in Iran en ver daarbuiten. In de hoofdrol bij de protesten: Iraanse vrouwen en meisjes die hun verplichte hoofddoek afdoen, vaak met gevaar voor eigen leven.
De Iraanse politie is bijzonder gewelddadig tijdens de protesten. Afgelopen weekend doodde de Iraanse overheid tientallen burgers in verschillende Iraanse steden. De politie schoot demonstranten neer, gebruikte traangas en waterkanonnen en probeert zo protesten neer te slaan.
Ondertussen stierven naar schatting al 92 mensen door de onderdrukking van het gewelddadige regime. Dat treurige cijfer ligt wellicht nog veel hoger.
Moedig
De protesten tegen het autoritaire regime van Iran zijn bijzonder moedig. De Iraanse overheid blokkeert het internet, maar duizenden Iraniërs vinden toch een manier om hun protest te delen met de buitenwereld. Video’s en foto’s van vrouwen en meisjes die hun hoofddoek verbranden of hun haren knippen zijn toonbeeld van hun vastberaden strijd voor meer vrijheid.
Vera Tax gaat voor het Europees Parlement de straat op om de strijd van de Iraanse vrouwen te steunen. “Gelijke rechten voor vrouwen en mannen is een basisprincipe. Wanneer Iraniërs zo veel moed en durf tonen, moeten wij hen steunen in hun strijd. De EU moet een statement maken.
Ook Thijs Reuten neemt het op voor de demonstranten in Iran. “Ik bewonder de moed van de duizenden demonstranten die, met gevaar voor eigen leven, de straat op blijven gaan tegen de onderdrukking van vrouwenrechten door het Iraanse autoritaire regime. Wij steunen de dappere vrouwen en mannen die protesteren voor vrijheid, in Iran en daarbuiten.”
Gerichte sancties
De Europese Unie moet gericht sancties nemen tegen de Iraanse moraalpolitie. En er moet ook een onafhankelijk onderzoek van de Verenigde Naties komen. Want je gaat natuurlijk niet de moordenaar zijn eigen moord laten onderzoeken.
Vera en Thijs steunen de strijd voor gelijke rechten en waardigheid voor vrouwen en eisen gerechtigheid voor Mahsa Amini.