Dinsdag reist Thijs Reuten met de Pegasus-commissie van het Europees Parlement af naar Cyprus en Griekenland om de feiten boven tafel te krijgen over het groeiende Griekse spionageschandaal.
De onderzoeksmissie komt op een belangrijk moment. Naast oppositiepolitici ontdekken steeds meer journalisten dat ze doelwit zijn van hack- en afluisterpogingen door de Griekse inlichtingendienst.
De regering heeft hier tot nu toe meer verwarring over gecreëerd dan duidelijkheid over verschaft. Daar moet nu verandering in komen.
Collega afgeluisterd
Deze zomer ontdekte mijn collega-Europarlementariër Nikos Androulakis nog dat hij met behulp van Predator-spyware afgeluisterd was door de Griekse inlichtingendienst, die onder verantwoordelijkheid staat van premier Kyriakos Mitsotakis.
Androulakis is niet alleen Europarlementariër, maar ook leider van de sociaaldemocratische oppositiepartij Pasok.
Inbreuk op democratie
Het is zorgwekkend dat dit een collega overkomt, maar al helemaal schokkend dat hij hier nog altijd geen verklaring voor heeft ontvangen. Wanneer Griekse politici en journalisten zich niet meer veilig kunnen wanen in het uitoefenen van hun werk, is dat een enorme inbreuk op hun leven én op de democratie.
We hopen daarom met de Pegasus-commissie in gesprekken met regeringsvertegenwoordigers, maatschappelijke organisaties en spyware-slachtoffers antwoord te krijgen op belangrijke vragen.
Aantasting Europese rechtsstaat
Misbruik van spywaresoftware vindt niet alleen plaats in Griekenland. Ook in landen als Hongarije en Polen zijn activisten, advocaten en media slachtoffer van spionage.
Voor mij is het duidelijk dat de EU het gebruik van spyware als Predator aan zeer strenge regels moet onderwerpen en naleving daarvan moet afdwingen. Deze afluister- en spionageschandalen tasten onze Europese rechtsstaat aan.
Daarom is het onderzoek dat we ernaar doen zo cruciaal. Alleen wanneer we precies weten wat er misgaat, kunnen we op de juiste manier ingrijpen.